Blog Image

Internacionalni festival amaterskog teatra (IFAT) je tokom svog 14. izdanja u Laktašima, od 27. do 30. juna, okupio sedam umjetničkih trupa, koje su u takmičarskom dijelu programa predstavile svoje stvaralaštvo.

Odlična adaptacija tekstova i još bolja gluma izmamile su duge ovacije kojima je publika pozdravljala glumačke izvedbe na daskama koje život znače.

Projekat Novo ime, kompanije Novomatic, je u saradnji sa laktaškim Centrom za kulturu i obrazovanje, ove godine obezbijedio nagrade za najbolje glumicu i glumica festivala. Na taj način, talentovani umjetnici su dobili priznanje za svoj rad i trud, ali i podsticaj za dalji nastavak karijere u svijetu teatra.

Titulu najbolje glumice festivala odnijela je Ema Drokan. Ova mlada umjetnica je članica pozorišne trupe „Teatar Ludus“, a na laktaškom festivalu se istakla ulogom Anke u istoimenoj priči Kristijana Žan Mišel Jaležičića. Umjetnici iz Zagreba su uspješno spojili jezik, muziku i pokret kako bi na što bolji način predstavili borbu malih i velikih ljudi, siromašnih i bogatih.

Branko Knežević je oduševio stručni žiri svojom interpretacijom lika Luke Labana u komediji „Profesionalac“, zbog koje je proglašen najboljim glumcem festivala. Članovi pozorišta iz Milanovca, u kojem i Branko igra, ispričali su vrlo zahtjevnu priču o „profesionalcima“ i „amaterima“, o lovu i lovini, na sebi svojstven način i time opravdali visoke ocjene selektora IFAT-a.

Publika je tokom sva četiri festivalska dana istinski uživala u svakom pokretu, svakoj izgovorenoj riječi i svakom dijalogu glumačkih virtuoza, uz ubjeđenje da će ova manifestacija još dugo okupljati umjetnike i zaljubljenike u pozorište.

 

Objavio : Bojana Djeric July 4, 2019

Želiš da se prijaviš na takmičenje ili želiš da daš svoj glas nekom od kandidata? Potrebno je samo da se prijaviš putem Facebook-a!

CONNECT WITH

A sad, nešto sasvim drugačije!

Budi u stanju pripravnosti.