Sonja Marković

Sonja Marković je hercegovački virtuoz na klaviru. Tonovi koje proizvode tipke pod njenim prstima vrijedni su najvećih svjetskih koncertnih dvorana. Nagrada na konkursu Novo ime omogućila joj je učešće na Festivalu ruske i slavenske muzike na kojem je odnijela pobjedu. Pijanistkinja, na doktorskim studijima, ne može da zamisli život bez dijeljenja emocije sa publikom, a sebe vidi kao akademskog profesora koji će mladim ljudima pomoći da sviraju dušom, a ne umom. Sonja je djevojka koja će kamernu muziku dovesti u naše kulturne centre, ali biti i najbolji ambasador svoje domovine u svijetu.

Helena Ostojić

Iskrenom emocijom i netipičnim osjećajem za zvuk, dvadesettrogodišnja Helena Ostojić već je očarala mnoge. Muzika i poezija njene su najveće strasti, a od malih nogu znala je da je stvaranje autorskih pjesama idealan način da spoji te dvije ljubavi u jednu. U takmičenje za Novo ime ušla je sa željom da razbije stereotip da je saksofon samo „muški instrument“, te da mu mjesto nije samo u džez muzici, nego i u drugim bojama zvuka. Saksofon, koji je dobila na poklon, za Helenu je bio najveće iznenađenje po kojem će pamiti 2018. godinu.

Adnan Selimović

Njegov svijet poezije, star osam godina, stao je između dvije korice zbirke pjesama Adnana Selimovića pod nazivom „Oblaci su ti granice”. Ovaj mladi pjesnik je ispunio svoj san i uz pomoć titule Novo ime objavio svoju prvu zbirku pjesama sa samo 17 godina. Adnanovo biće ima želju da kaže mnogo toga, i to uspješno radi kroz stihove, ali to ne znači da svoje stvaralaštvo ograničava strofama. Završio je jednu etapu odrastanja i krunisao je stihovima, a sljedeću planira prožeti i prozom. Adnan Selimović je novo ime poezije, ali i ime koje će se još mnogo puta pročitati na koricama knjiga.

Isidora Cvijetić

Spretne noge, istančan osjećaj za ritam i želja za uspjehom veća od nje same, odveli su Isidoru Cvijetić do mnogih evropskih podijuma. Nagrada platforme Novo ime omogućila je Isidori i njenom plesnom partneru, Živojinu Suvajcu, da u decembru 2018. godine učestvuju na Svjetskom plesnom prvenstvu u Letoniji. Ovaj plesni par, tokom proteklih godina, osvajao je brojna prva mjesta na takmičenjima u našoj, ali i susjednim zemljama. Već tri godine su državni prvaci BiH u latino plesu, a njihove plesne pokrete vidjela je publika u Veroni, Bratislavi, Temišvaru, Talinu i mnogim drugim evropskim gradovima.

Lena Kovačević

Pobjednički pehari, medalje, nagrade i priznanja – sve to Leni Kovačević nije strano. Titula Novo ime još jedan je u nizu uspjeha koji je ostvarila ova mlada rukometašica. Nesebična borba za svoj klub i djevojčice koje trenira, motivisali su je da se prijavi za učešće u takmičenju.  Snaga i energija koju nosi, velika ljubav prema sportu i mladima, donijele su joj pobjedu u još jednoj utakmici. I ovu je, kao i prethodne, igrala za svoj tim, mladu selekciju koju vodi kao trener i koja postiže sjajne rezultate.

Tea Gutić

Životni moto ove mlade djevojke jeste da sve vrijedi, što je i dokazala upornošću na putu svojih snova. Pisanjem poezije, Tea Gutić, ide kroz svakodnevicu i bilježi značajne životne trenutke. Pobjeda na konkursu Novo ime omogućila joj je da svoje stvaralašto kruniše prvom zbirkom pjesama „Maglene vibracije“. Intimna ispovijest autorke pretočena u stihove, svoje predstavljanje imala je na promociji organizovanoj u Teinom rodnom gradu – Gradišci. Kao dodatak pisanoj verziji zbirke, njeni stihovi sada postoje i u audio izdanju.

Nikola Todorović

U osvajanje elektronske muzičke scene, mladi Banjalučanin Nikola Todorović krenuo je iz svog sobnog studija. S minimalnom opremom i ogromnim trudom, prije četiri godine stvorio je prvi zvuk. Sada se već etablirao kao kvalitetno ime elektronske muzike, a pobjeda u takmičenju Novo ime jedan je u nizu uspjeha. U svom novom studiju, Nikola ima znatno bolje tehničke uslove za stvaranje jedinstevnog i prepoznatljivog elektronskog zvuka. Polako otvara i vrata inostrane scene, a sigurni smo da će se u narednim godinama za njegovo ime tek čuti.

Strahinja Dragojević

Iako kameru nije znao ni uključiti kada se prvi put s njom susreo, Strahinja Dragojević sada zna da je pričanje priča kroz objektiv njegov životni poziv. Ovaj student Filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na krilima projekta Novo ime planira da snimi film. Uvjeren da je naše društvo bogato pričama koje su vrijedne gledanja na velikom platnu, Strahinja je u takmičenje ušao sa željom da jednu takvu predstavi kao svoj autorski rad. Vjerujemo da će svoju želju i ispuniti, a da će se zbog njegovih filmova stvarati ogromni redovi ispred bioskopskih sala.

Anđela Karać

Kroz objektiv aparata, Anđela Karać gleda životne trenutke porodice, prijatelja i potpunih stranaca. Anđelino stvaralaštvo je dokaz da slika vrijedi hiljadu riječi, jer njeni radovi čuvaju emocije, ljepotu pogleda i dugine boje. Zahvaljujući projektu Novo ime, Anđela je dobila novi fotoparat i novog najboljeg prijatelja od kojeg se ne odvaja. Željno iščekujemo prvu izložbu fotografija i portrete objavljene u časopisima s Anđelinim potpisom, a sigurni smo da ćete i vi poželjeti da se nađete ispred njenog objektiva.

Luka Jukić

Kruna takmičenja Novo ime je mladi producent elektronske muzike, Luka Jukić. Svojom mladalačkom energijom, ovaj osamnaestogodišnjak iz Kozarske Dubice kreira urbanu scenu u svom gradu. DJ-ingu i produkciji Luka je posvećen već nekoliko godina, a nastupi na brojnim festivalima elektronske muzike dokaz su njegovog kvaliteta. Kroz život se vodi krilaticom „Ko hoće – nađe način, a ko neće – nađe opravdanje“. Sada definitivno nema opravdanja da ne poslušate njegovu muziku, jer će mu nagrada omogućiti da je dodatno unaprijedi.

Aleksandar Novaković

Kao najbolji bacač kugle u Republici Srpskoj, te jedan od najperspektivnijih u Bosni i Hercegovini, Aleksandar Novaković je osvojio brojne medalje i sportska priznanja. Samim tim je s pravom stekao i titulu Novog imena atletike, te od kompanije „Novomatic“ dobio bezrezervnu podršku u nastavku karijere. Njegova ljubav prema atletici seže u srednjoškolske dane, a kako je adresu u rodnom Bosanskom Petrovcu zamijenio banjalučkom, danas je član Atletskog kluba „Borac“. Sanja da prebaci 20,50 metara, što je hitac koji bi ga odveo na Olimpijske igre. Za njega je istrajnost ključ svakog uspjeha, pa tako vjeruje da će upravo predanim radom i posvećenošću ispuniti svoje sportske snove.

Stefan Gavranović

U svom rodnom gradu je, već deceniju i po, poznat kao „prijedorski Toti“. Takva pohvala mu daje vjetar u leđa na terenu, a dovela ga je i do titule Novog imena fudbala te podrške kompanije „Novomatic“ da ostvari snove i profesionalnu karijeru nastavi u njemačkom Fulendorfu. Stefan Gavranović je požrtvovan, pouzdan, odgovoran i nadasve talentovan. Fudbal je njegova velika ljubav, a za njega sportska javnost kaže da je igrač kojeg bi svaka ekipa poželjela. Vođeni time, dobrodošlicu smo mu poželjeli i u našu „reprezentaciju Novih imena“, vrsnih mladih talenata iz Republike Srpske, koji pred cijelim svijetom mogu da se pohvale svojim vještinama i znanjem!

Lazar Lukač

Vrsni matematičar i informatičar. Zaljubljenik u robotiku i STEM discipline. Jedan od najboljih učenika u Banjaluci i član bh. juniorske reprezentacije matematičara. Sve to i mnogo više je Lazar Lukač, koji pohađa Prirodno-matematički smjer banjalučke Gimnazije, i čija je soba puna nagrada i priznanja sa mnogih takmičenja na opštinskom, regionalnom i državnom nivou, ali i šire. Izabran je u 100 mladih talenata koji će tokom 2020. godine biti polaznici prestižne Cambridge Summer School, a kompanija „Novomatic“ mu je pružila podršku u tom usavršavanju. Stoga je ponio i laskavu titulu našeg Novog imena matematike i informatike.

Želiš da se prijaviš na takmičenje ili želiš da daš svoj glas nekom od kandidata? Potrebno je samo da se prijaviš putem Facebook-a!

CONNECT WITH

A sad, nešto sasvim drugačije!

Budi u stanju pripravnosti.