Blog Image

„Novo ime“ i dalje prepoznaje i podržava mlade talente, a sada je „Novomatic“ grupacija u Republici Srpskoj pomogla mladom Banjalučaninu Lazaru Lukaču da ostvari svoj san.

Lazar je naše Novo ime matematike i informatike, s obzirom da ovaj učenik prvog razreda Prirodno-matematičkog smjera banjalučke Gimnazije iza sebe ima brojna priznanja i nagrade sa mnogih takmičenja na opštinskom, regionalnom i državnom nivou, ali i šire.

„Osvojio sam prva mjesta iz informatike na opštinskom i regionalnom nivou, na republičkom treće, a na takmičenju na nivou BiH 5. mjesto. Iz matematike sam na opštinskom i regionalnom nivou takođe uvijek bio prvi, na republičkom sam osvajao 4. i 5. mjesta, dok sam na državnom nivou osvojio treće mjesto te se plasirao u reprezentaciju BiH na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu, koja je u junu prošle godine održana na Kipru, odakle smo se vratili sa četiri bronzane i jednom srebrnom medaljom“, govori ovaj talentovani gimnazijalac, koji je osnovnu školu završio kao učenik generacije, sa dodjeljenom Vukovom diplomom i Svetosavskom nagradom.

On je nedavno, među oko 10.000 prijava iz cijelog svijeta, izabran u 100 mladih talenata koji će biti polaznici prestižne Cambridge Summer School. Dospio je i među njih desetak kojima je odobrena stipendija od 1.000 funti, čime je cijena ovog seminara umanjena na nešto više od 3.000 funti, što je opet veliki izdatak za njegovu porodicu. Stoga su „Novomatic“ grupaciji u Republici Srpskoj odlučili da je Lazar ne samo naše Novo ime matematike i informatike, već i da mu finansijski pomognu da otputuje na pomenuto usavršavanje.

„Time što ćemo Lazaru pomoći da na ovaj način dodatno usavrši svoje znanje nastavljamo našu misiju da podržimo mlade pred kojima je svijetla budućnost i koji su ono najbolje što naša zemlja ima te na svojesvrstan način nastavljamo naš uspješni projekat ‘Novo ime’, u okviru kojeg prepoznajemo i podržavamo znanje i vještine mladih talenata iz RS“, istakli su iz grupacije.

Lazara oduvijek privlače matematika i informatika, a bavi se i robotikom. Uz to je delegat u Evropskom parlamentu mladih i BaLMUN simulaciji rada Ujedinjenih nacija. Raduje se, kako kaže, pomaganju drugim ljudima, pa je tako volontirao na raznim humanitarnim događajima, kao i onima koji promovišu STEM discipline. A mi se svakako radujemo što smo imali priliku da učestvujemo u njegovom usavršavanju i pomognemo mu da ostvari svoje snove i unaprijedi svoj talenat!

Objavio : Bojana Djeric March 16, 2020

Želiš da se prijaviš na takmičenje ili želiš da daš svoj glas nekom od kandidata? Potrebno je samo da se prijaviš putem Facebook-a!

CONNECT WITH

A sad, nešto sasvim drugačije!

Budi u stanju pripravnosti.